Љубомир Весов

Роден е во 1892 година во Велес. Неговата фамилија рано се преселила во Софија, но никогаш не се откажала од интересот за Македонија. Целото свое образование, вклучително и универзитетското, го добил во Бугарија.

Во редовите на Организацијата се се вклучува уште како ученик и неколку години е четник во Македонија а во 1915 како војвода.

Од 1913 година започнува да публикува свои стихови.

Загина на 3 ноември 1922 година кај село Острилци, Крушевско, во борба против српската полиција.

<< Претходна | Следна>> | Именик