Христо Батанџиев

Роден е во Гуменџе, Ениџевардарско. Христо Батанџиев отпрво работел како учител, а потоа бил секретар во солунската општина и Егзархиската Митрополија во Солун. Како патриот, загрижен за судбината на Македонија и пристапил на групата македонски интелектуалци – истомисленици, со кои во Солун ја основале Македонската револуционерна организација.

Загинал заедно со архимандритот Евлогиј во јуни 1913 година, бил фрлен и удавен во морето од Грците.

<< Претходна | Следна>> | Именик