Ѓорѓи Ацев

Роден е во с. Ореовец, Прилепско, во 1883 година. Основно образование завршил во Прилеп, а потоа учел педагошко училиште во Скопје. Во 1903 година станал четник во четата на својот брат Петар, а потоа бил назначен за околиски војвода во Прилепско. Две години водел огорчени борби против Турците, андартите и српските врховистички чети.

На 25 јуни 1906 година, во заседа во месноста „Куртов Камен“, поставена од Србите, падна и војводата Ѓ. Ацев.

<< Претходна | Следна>> | Именик