Иванчо Орџанов Карасулијата

Роден е во август 1875 година во с. Кара-Суле, Солунско. Од есента 1897 година тој е војвода на првата чета на ВМОРО во Солунско. Повеќе години бил војвода на Гевгелиската околиска чета. Учествувал во повеќе борбени судири со турска војска и башибозук. Учествувал и во Илинденското востание.

Загинал во еден борбен судир со турскиот аскер заедно со целата чета во јули 1905 година.

<< Претходна | Следна>> | Именик