Никола Дечев

По народност е Бугарин. Роден е во 1880 година во Стара Загора, Бугарија. На Револуционерната организација и пристапил во 1900 година. Учествувал во Илинденското востание како војвода на чета, во повеќе борбени судири со турскиот аскер и башибозук.

Загинал на 25 септември 1903 година во борба со турски аскер кај селото Луково, Кратовско.

<< Претходна | Следна>> | Именик