Тома Давидов

Бугарин по потекло, роден во Ловеч, Бугарија на 2 мај 1863 г. Завршил воено училиште во Софија, учествувал во српско-бугарската војна. Во летото на 1895 г. влегува во Македонија со чети, испратени од Врховниот комитет. Разочаран од идејните меѓусебни борби меѓу македонско-одринските дејци, во 1902 г заминува за Македонија како војвода на ревизиона чета во Битолско, Охридско и Демирхисарско.

Загинал од турска заседа кај с. Аргирово, Охридско, на  15 март 1903 г.

<< Претходна | Следна>> | Именик